sâmbătă, 31 martie 2012

Salata de cartofi si sfecla



              O salata usoara care poate fi de post daca nu punem maioneza.......


  • 4-5 cartofi medii fierti in coaja
  • o sfecla 
  • 2 morcovi
  • masline verzi
  • castraveti murati
  • patrunjel verde
  • maioneza(obtional)
  • sare 
  • ulei de masline sau de care doriti
  • suc de lamaie sau otet
             Se fierb legumele cu putina sare,sfecla desigur separat de restul.Se curata apoi si se taie se amesteca se sareaza dupa gust ,adaugati sau nu maioneza si gata ....




joi, 29 martie 2012

Supa cu verdeturi linte si orez



               Ei bine m-am gandit ca ar fi bine sa incep o incursiune ceva mai serioasa in bucataria araba ,ca tot mi-e la indemana :)) acum nu voi atribui retetele unor locuri anume deoarece nu sant foarte sigura de provenienta lor .Reteta de astazi este o reteta ,se zice ,cu specific libanez (asa mi-a soptit o prietena) eu am sa o incadrez totusi la retete cu specific arab...daca cineva stie ceva este binevenit cu propuneri....

               Avem nevoie de :
  • jumatate kg carne tocata de care doriti eu am pus de pui
  • o lingura coaja rasa de lamaie
  • 2 linguri marar tocat
  • sare si piper
  • 2 linguri ulei de masline
  • o ceapa tocata
  • un catel de usturoi tocat
  • 100 gr linte galbena inmuiata
  • 100 gr orez  inmuiat(reteta specifica orez egiptean)
  • 2 cani supa de pasare eu am pus mai mult cam 4 cani
  • o lingura menta tocata
  • o lingura patrunjel tocat
  • o lingura coriandru tocat
  • o lingura spanac tocat
  • o lingurita sofran (eu nu am avut am inlocuit cu turmeric)
  • o cana iaurt
  • 2 linguri faina
  • o lingura suc de lamaie
  • pentru servit felii de lamaie si ardei iute

               Carnea tocata se amesteca cu sare piper ,marar tocat si coaja rasa de lamaie se lasa la odihnit 10 minute dupa care se formeaza bilute care se coc pe hartie de copt la cuptor pana devin aurii.Intr-o oala punem 2 linguri de ulei la sfarait :)) adaugam ceapa si usturoiul si lasam pana devin stravezii punem si orezul care a stat la inmuiat in apa fierbine si apoi clatit cu apa rece(nu folositi orez precum basmati as propune yasmin)la fel si lintea galbena.Se adauga treptat din supa de pasare(eu am facut-o din tacamuri de pasare si legume )Iaurtul se amesteca cu sofranul inmuiat in 2 linguri apa calda sau turmeric cum am pus eu si putin suc de lamaie se amesteca bine ,desfacem cele doua linguri de faina (eu zic ca mergea si una singura)in putina apa rece si amestecam cu iaurtul.Cand lintea si orezul sant fierte se adauga iaurtul si verdeturile tocate se mai da un clocot de un minut si gata de servit.Acum la servit se dauga bilutele din carne si suc de lamaie iar cui ii place desigur si ardei iute verde.










miercuri, 28 martie 2012

Croissants cu cascaval si pastrama din piept de pui


               A inceput sa-mi placa dupa cum vedeti  asa ca am trecut si la croasante sarate ca de exemplu cele cu cascaval si pastrama de pui ...o nebunie parol...........
               Aluatul e acelasi ca aici iar umplutura e doar cascaval feliat si pastrama feliata taiata in triunghiuri.Se topesc pe loc ,eu le-am vrut mai crocante asa ca le-am lasat la bronzat mai mult.......


       

sâmbătă, 24 martie 2012

Croissants


               Uite ca am facut si asta ..cum ce?....aluat pretentios sau cel putin asa suna :)))acum ca mi-a reusit ma laud ca nu-i greu .....uite cum zice Lilik sau Gaby ca na eu am facut o conspectiune de la ele si am ales drumul cel mai scurt ...da ce va tin eu de vorba ca si asa nu ma pricep la vorbulite dichisite .....


               Avem nevoie de:
  • 500-600 gr faina alba
  • un plic drojdie instant
  • o lingurita si jumatate sare
  • 40 gr zahar
  • 2 linguri unt la temperatura camerei
  • 250-280 ml lapte rece
  • 250 gr unt+2-3 linguri faina 
  • un ou pentru uns
  • ciocolata neagra 50 gr pentru umplut
  • crema de vanilie 
  • gem de prune cu menta si scortisoara
  • gem de caise 
  • gem de mere
               Facem un aluat din faina ,sare,zahar,doua linguri unt,lapte si drojdie.Trebuie sa obtinem un aluat ferm si nelipicios.Invelim aluatul in folie si dam la frigider o ora.Cele 250 gr de unt rece se pun intre doua bucati de hartie de copt tapetate cu 2 linguri de faina si se intinde cu sucitorul ;marimea cubului,foii de unt o vom modifica abia dupa ce vom intinde foaia de aluat.Se da untul inapoi la frigider.Dupa ce a trecut o ora scoatem aluatul si il intindem pe masa de lucru intr-o foaie dreptunghiulara (n-am masurat )dar de aproximativ un cm grosime ,poate fi si putin mai subtire.Dreptunghiul obtinut se inparte vizula in trei parti.Foaia de unt trebuie sa acopere doua parti din dreptunghi,insa se va lasa cam un cm spatiu pe margine ca atunci cand impaturin aluatul sa nu iasa untul afara.Asa se face ca vom avea unt pe doua parti de aluat si o parte libera ;impaturitul se incepe cu partea de aluat libera care se pliaza peste unt apoi inca odata obtinand astfel un dreptunghi impaturit.Apoi dreptunghiul impaturit il pliem din nou pe lungime vz foto 7 se pune in folie si se da la frigider o ora.

1

2

3

4
               Eu am lasat cam mult spatiu pe margine dar am scos untul si l-am mai intins pana au ramas pe margine cam un cm liber,fotografie nu am mai apucat sa fac.
5

6

7

8

9
               Toata operatiunea se repeta de 3 ori cu pauze de o ora la frigider .

               Ultima oara scos de la frigider facem foaie subtire de jumatate de cm taiem dreptunghiul in doua parti pe lingime si fiecare parte in triunghiuri isoscele pe care le umplem cu ce dorim de exemplu:ciocolata,gem,crema de vanilie mar,nuca,rahat.....etc......atunci cand rulam triunghiurile tragem de varf pentru a se subtia  ...da bine la imagine :)).



               Punem in tava croasantele pe hartie de copt si lasam la crescut o ora sau cum am facut eu in cuptor la 50 grade cu usa deschisa 30 minute .Ungem cu ou batut cu o lingura de lapte si presaram zahar deasupra (eu mi-am adus aminte abia la a doua tava).Incalzim cuptorul la 180 grade si lasam pana se rumenesc.Mie mi-au iesit 22 de croasante.

                Cand scoatem din cuptor ungem cu un penson cu sirop de zahar si apa,sau apa si miere de albine....


                
               Nu stiu ce ve-ti face voi de Paste dar eu sigur in loc de cozonac voi face minunatiile astea.....



         

               Daca simtiti ca nu sant destul de explicita intrati la fetele alea pricepute de care va ziceam in introducere si nu aveti cum sa nu intelegeti :))va imbratisez si va invit la o cafea si un croasant aromat.

vineri, 23 martie 2012

Tarta cu mar Timea


               Am vazut aceasta tarta pe blogul Timeei si tare mi-a placut... asa se face ca am facut bunatatea doua zile la rand......putin amprentata de mine..:))


               Avem nevoie de :

  • 125 gr unt sau margarina
  • o lingura de zahar
  • jumatate lingurita cu praf de copt
  • 220 gr faina
  • 2 linguri apa rece
  • coaja rasa de portocala obtional
               Umplutura:
  • 7 mere curatate si taiate cubulete 
  • sucul de la o lamaie
  • 100 gr zahar 
  • sucul de la 3 portocale
  • 2 linguri amidon sau corn flour
  • un praf de scortisoara
  
               Amestecam untul sau margarina cu zaharul adaugam faina amestecata cu praful de copt si restul ingredientelor se poate va mai fi nevoie de putina faina .Aluatul obtinut se pune in folie de plastic si se lasa la frigider o ora.Se intinde apoi in tava pentru tarta si se da din nou in frigider 10 minute.Merele curatate si taiate cubulete se stropesc cu sucul de lamaie se amesteca cu zaharul si se pun la foc mic .Cand sant merele deja ca la dulceata adaugam sucul de portocala amestecat in prealabil cu amidonul sau corn flour-ul.Acum mai lasam pana amestecul arata ca o budinca.Adaugam si scortisoara si lasam putin la racit dupa care punem tot in tava peste aluat.Dam la cuptorul preincalzit 180 grade cam 20-25 minute.







vineri, 16 martie 2012

Calzone cu ciuperci si pui



               Calzone un alt fel de pizza care vine desigur din Italia, mai exact din Puglia si numita de localnici  ,,Panzerotti,, .Umplutura de baza a acestei pizza inchisa este mozarella si rosii, plus alte toping-uri specifice pizzei.Avantajul acestea ar fi ca este inchisa si poate fi servita chiar in mers ,perfect valabila in zilele noastre:))) desi perfect nesanatos....dar voi spune ca ar fi un pachetel perfect la scoala sau la servici ,o cina excelenta lenesa in fata televizorului  sau micul dejun al unei sambete linistite de primavara...:)))


               Avem nevoie de:
  • 500 gr faina alba
  • 200ml lapte caldut
  • o lingura de drojdie granulata
  • un praf de sare
  • o lingura de zahar
  • 70 ml ulei de masline
  • mozarella
  • ciuperci
  • piept de pui
  • o jumatate de ceapa taiata foarte fin
  • un catel de usturoi
  • oregano uscat
               Facem aluatul mai intai punem faina cernuta intr-un castron.Intr-un castronel punem drojdia ,zaharul ,3 linguri de faina si putin lapte amestecam bine acoperim cu folie de plastic si lasam la loc cald pana creste .Aceasta maia se adauga in castronul cu faina impreuna cu restul de lapte caldut se poate o mai fi nevoie de 50 ml lapte depinde de faina.Adaugam si uleiul de masline si framantam aluatul daca da Domnu si mai santeti un pic nervoasa ,au picat nervii la fix ..aluatului de pizza ii place sa fie bruscat mai exact trantit de masa :)))deci izbiti fara retineri va creste mult mai usor :)))).Cat timp aluatul se umfla in pene pregatim umplutura eu am calit ciupercile in cateva linguri ulei de masline o umbra de ceapa si un catel de usturoi .Pieptul de pui l-am taiat cubulete maruntele si l-am prajit nici prea prea ,nici foarte foarte in cateva linguri de ulei cu niscai praf de barbecuie sare,piper si oregano uscat.Cand alatul nostru da pe de laturi il aducem la locul faptei respectiv masa de bucatarie intindem foi rotunde subtirele de marimea unei farfurii punem umplutura pe jumatate de cerc adica pui si ciuperci si desigur mozarella ,facem plic (vz foto)punem la crescut din nou 15-20 minute si apoi dam la cuptorul incins in prealabil 180 gr pana se rumeneste frumos.Dupa sant convinsa ca va descurcati si fara mine....